Рецепт традиційної куті
· 1 склянка пшениці
· 4 склянка води
·
·
· 1/4 склянки родзинок
· мед на смак (2-4 ст. ложки)
· кип’ячена вода для розведення меду
Спосіб приготування:
Промий пшеницю і просуши. Злегка побризкай її водою, поклади в полотняний мішечок або ступку і товчи макогоном, поки оболонки зерен не облущаться. Знову промий пшеницю і замочи на ніч в холодній воді.
Наступного дня промий пшеницю, залий свіжій водою і вари на маленькому вогні до м’якості, помішуючи і при необхідності підливаючи воду.
Залий кип’ятком мак і залиш на 1 годину. Потім воду злий, додай трохи цукру і розітри мак добіла макогоном в макітрі або блендером. Родзинки помий, залий окропом на 20 хв, щоб родзинки набрякли, потім воду відціди. Мед трохи розведи кип’яченою водою.
Змішай зварену пшеницю, товчений мак, родзинки, горіхи і розведений мед.
Кутю не можна зберігати довго, оскільки мед може забродити. Якщо ти плануєш їсти кутю не відразу, зберігай її без меду, а мед додай перед подачею до столу.
У куті кожна складова має своє значення: мак , це зорі на небі, молодість; пшениця, це життя; мед, це здоров’я; горіхи, це багатство; ізюм, це життя та любов, Боже провидіння.